Rastens Hockeyklubb + Tre Kronor = sant!

Tre Kronor hjälper Rastens Hockeyklubb med isförberedelserna, den 12 februari 1952.

I det senaste avsnittet (#25) av C Mores ishockeypodcast, Puckat med Mike Helber och Björn Oldeen, pratade vi bland annat om när Säffle-klubben Rastens Hockeyklubb fick finfint besök av Tre Kronor. Vi lovade då också att försöka lägga ut lite extramaterial om händelsen. Eftersom vi håller vad vi lovar publiceras här ett utdrag från den artikel om mötet som publicerades i Säffle-Tidningen Västra Värmland, onsdagen den 13 februari 1952, det vill säga dagen efter tilldragelsen. Berättelsens ”jag” är för övrigt den landslagsansvarige förbundstränaren och före detta elitspelaren, Folke “Masen” Jansson:

Jag är tvungen att börja krönikan med en episod under nedresan till Trollhättan, som jag sent kommer att glömma. Innan vi kom fram till Säffle talade våran allt-i-allo Gösta Åckander om att det skulle finnas en hockeybana mitt inne i skogen. Den skulle vi naturligtvis titta på. Den flotta sightseeingbussen stannade på vägen mitt i den djupa skogen. Gösta tog med grabbarna. Den här vägen är det! Uppför höga berg och ned i djupa dalar, som det så vackert heter i visan, knallade vi på i det mest underbara vinterväder, följde en slingrande stig som på kvällen belystes med en provisorisk ledning, som hängde mellan träden. […] Rätt som det var dök en komplett hockeybana upp mitt i den djupa skogen. Vad var det man fick se? Jo, ett tiotal ynglingar i åldern mellan 15 och 20 vårar, som gick med var sin vattenkanna modell rabattvattning, och vattnade för att få en fin yta för [kvällens match]. Vid vår förfrågan hur allt det där hängde ihop talade grabbarna om, att banan låg på en tjärn, som breddats. Fördelen var att grabbarna kunde hålla på att spela framåt till påsktiden. Sarg med runda hörn fanns, och dessutom fullständig belysning. Avbytarbåsen såg fullt internationella ut. Allt detta var gjort av ett gäng grabbar, cirka 15-16 stycken som sedan bildat en ishockeyklubb som lyssnar till namnet Rastens hockeyklubb, inregistrerad i Ishockeyförbundet och spelande i Värmlandsserien div. IV. […] Utrustningen som gänget håller sig med, har dom skaffat sig genom att var och en satsa 35 kr. Klubbor och puckar anskaffades, sedan var det bara att börja lira och så småningom hade de kompletterat så att de vid vårt besök kunde visa upp en perfekt utrustning med orangefärgade tröjor och gröna byxor. Strålande att få se något dylikt i vår tid, speciellt med tanke på att grabbarna inte fått ett öre av varken kommun eller förbund utan helt och hållet svarat för alla kostnader själva.

Episoden finns även återgiven i jubileumsskriften Värmlands Ishockeyförbundd 50 år: 1945-1995, utgiven av Värmlands Ishockeyförbund (Karlstad) 1995. Bilden ovan härrör från samma bok och visar landslagsspelarna i full färd med att hjälpa Rastensspelarna att göra i ordning planen inför den förestående matchen.

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar