Stockholm Snipers – Europas första gayishockeylag

Stockholm Snipers - Europas första gayishockeylag
Stockholm Snipers - Europas första gayishockeylag.
Stockholm Snipers – Europas första gayishockeylag.

Nyheten att ishockeyklubben Kiruna IF skulle bli Sverige – ja, sannolikt världens – första HBTQ-certifierade idrottsklubb slog ner som en bomb i Sverige i början av sommaren.

“Jargongen generellt i hockey är ju att man ska ha en hög smärttröskel. Har man inte det, gråter eller liknande, då är man en fjolla eller kanske till och med ska ‘sluta upp att vara en bög’. Vi hoppas ju att det ska bli en attitydförändring”, sade Kiruna IF:s ordförande, Johan Köhler, till Sveriges Radio när han skulle till att förklara bakgrund till satsningen.

Att påstå att hyllningskören inte visste några gränser är närmast en underdrift i sammanhanget, i och med att snart sagt hela ishockeyrörelsen, ett stort antal politiker och kulturpersonligheter jämte flera ideella sammanslutningar och – inte minst – “vanligt folk” applåderade Kiruna IF:s agerande.

Bland dem som hyllade satsningen märktes bland annat organisationen Friends; LKAB:s VD, Lars-Eric Aaro och bygdens store son, Börje Salming.

Andra tecken på att Kiruna IF:s ställningstagande rönte stor uppskattning var att klubbens Facebookssida plötsligt översvämmades av följare och att nya sponsorer strömmade till.

Det är lätt att förstå den stora uppståndelsen. Ishockey är av hävd en hypermaskulinit programmerad idrott, där det så sent som för bara ett tiotal år sedan var möjligt för framstående ledare att säga att bögar “skulle få svårt att överleva [sic!]”.

Därmed dock inte sagt att Kiruna IF var först på banan med att stå upp för HBTQ-frågor inom svensk ishockey. Den äran tillfaller i stället Stockholm Snipers, som när klubben drog igång sin verksamhet 2003 rent av blev Europas första renodlade gayishockeylag. Denna artikel, publicerad i Dagens Nyheter den 8 april 2006, ger en inblick i klubbens historia.

 

 

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar