Svensk ishockey i televisionens barndom

De reguljära svenska TV-sändningarna startade den 15 september 1956. Då hade emellertid en viss provverksamhet varit igång sedan hösten 1954. Bo Reimer har noterat att ishockeyn var den första enskilda idrottsgren som visades i det nya etermediet. Premiären gick av stapeln söndagen den 21 november 1954 i form av en utsändning av finalen i Stockholms-DM mellan Djurgårdens IF och Matteuspojkarna. Även om endast en bråkdel av befolkningen kunde följa TV-sändningen fick tilldragelsen stor uppmärksamhet. Dagen efter publicerade exempelvis Expressen en TV-ruta med matchen infälld på tidningens förstasida under rubriken ”Urpremiären för idrotten blev TV-succes [sic!]”, medan två av sportsektionens sidor ägnades åt sändningen, där man bland annat konstaterade att detta var ”början på en ny epok”. Reportern Sten ”Lången” Ohlsson lovsjöng sändningen, trots att ymnigt snöfall gjort bilden otydlig och att kommentatorn Sten Ahlner suttit tyst långa stunder. Även TV-chefen Henrik Dyfverman var mäkta belåten med sändningen, vilken han betecknade som en av de bästa som genomförts. Alla var dock inte lika entusiastiska. I sin TV-krönika kom Dagens Nyheters Ruter Tweed (Jan Olof Olsson) att ägna stort utrymme åt att se fram mot andra sändningar, och då inte minst andra idrotter, eftersom han tyckte att ishockeyn kanske inte riktigt passade för TV-rutan.

Den andra TV-utsändningen gällde matchen Tre Kronor–Nottingham Panthers i Ahearne Cup på Stockholms Stadion kort därefter (5 december). Denna sändning fick ett än bättre mottagande. Dagen efter skrev signaturen Atta Boy i Dagens Nyheter:

Man hyste farhågor för att två timmars dunkande på pucken skulle bli för mycket av det goda, men dels formade sig matchen till idealisk underhållning från TV-synpunkt med många mål och ideliga engelska upphämtningar av den svenska ledningen, dels gjorde de tre kameramännen ifrån sig så perfekt att knappast en fas av den växlande och spännande kampen gick förlorad.

I Aftonbladet talades det om att TV-sändningen drog ”’oerhörda åskådarmassor till skyltfönstren hos de olika radiohandlarna ute på staden. Vid varje butik hängde människorna som druvklasar och kunde följa matchen i detalj’”. Även från ishockeyförbundets sida menade man att försöket slog väl ut.

När de reguljära TV-sändningarna väl kom igång ökade idrottsutbudet. Ishockeyn fortsatte att få stort utrymme. Enligt Reimers uppskattning sändes minst 50 timmar idrott under det första verksamhetsåret (1956/1957), varav mest utrymme ägnades åt fotboll och ishockey, även om grenarna på intet sätt dominerade i TV-tablåerna. Säsongen 1957/1958 infördes för första gången fasta programpunkter för sport. Första veckan i mars 1958 sändes exempelvis Sportextra varje kväll med tillhörande eftersändning från ishockey-VM i Oslo. Under VM i Prag året därpå förmedlade Sveriges Radio sedan för första gången kontinuerligt TV-bilder från ett ishockey-VM, varvid Reimer menar att ”grunden var lagd till ett av de mest älskade svenska TV-sportevenemangen”. Inalles kunde de svenska tittarna då se nio direktsända VM-matcher, varav fyra med Tre Kronor på isen.

Det tog annars tid innan TV:s VM-sändningar byggdes ut. Under VM i Colorado Springs 1962 var visserligen ”svenska folket ovanligt morgonpiggt under turneringen, då Lennart Hyland vid 4-tiden på morgnarna startade sina reportage”, men då var det radioutsändningar det gällde. Hylands klassiska utrop ”Den gliiider in i mååål!!” under Tre Kronors segermatch mot Kanada i turneringen härrör alltså inte från någon TV-sändning, utan är taget ur ett radioreferat som sedermera fogats ihop med rörliga bilder. Även om ishockey-VM i Stockholm året därpå, enligt Svenska Dagbladets årsbok, kom att bli vinterns ”allt överskuggande evenemang”, som tilldrog sig ett intresse i ”press, radio och TV, som man bara […] några år [tidigare] icke [kunnat] drömma om”, var det bara tre matcher som sändes direkt i TV. Inför VM i Wien 1967 var utsändningarna hotade i sin helhet, då TV-chefen Nils Erik Bæhrendtz ville förbjuda dem om inte arrangörerna gick med på att avlägsna den anslagna sargreklamen. Detta skapade dock, vad Ulf Jansson betecknat som, ”’tidernas folkstorm’”, under det att Klagomuren i Radio- och TV-huset överöstes med krav på frågans lösning och saken faktiskt togs upp i riksdagen. Allt löste sig till sist efter att det visat sig att ingen reklam verkade vara särskilt inriktad på Sverige.

Det var emellertid inte bara seniorishockey på elitnivå som visades i TV, utan även pojkishockey fick plats i rutan. Distriktsungdomsturneringen TV-pucken blev, som påpekats, snabbt en ”’jättepopulär’” institution inom svensk ishockey, med tittarsiffror på omkring 3 miljoner. Även pojklandskamper sändes emellanåt i TV och lockade då tämligen stora folkmassor. OS-året 1960 gjordes även försök att köpa loss TV-rättigheter för NHL-ishockey, men projektet föll på alltför dryga kostnader. I övrigt producerades dokumentärer med mer politiska och samhälleliga perspektiv, såsom Brynäs IF (1971).

Det var dock Tre Kronors framfart som rönte störst uppmärksamhet. Det gäller särskilt under VM i Stockholm 1970. Svensk TV sände då åtta VM-matcher, varav sex av Tre Kronors totalt tio drabbningar samt Sovjets och Tjeckoslovakiens båda möten (alla sändningar gick i färg). Det inhemska intresset för turneringen ”höll sig på en anmärkningsvärt hög nivå” mästerskapet igenom. Tre Kronors första match mot Sovjet bevittnades exempelvis av drygt 70 procent av befolkningen i åldern 15–80 år, det vill säga över två tredjedelar av alla vuxna. Toppnoteringen registrerades annars under returmatchen den 3 mars klockan 16.00 (annandag påsk), då hela 82 procent av Sveriges vuxna befolkning (5 051 000 personer) skall ha följt TV-sändningen, vilket var nytt svenskt rekord. Vad som gör denna rekordnotering särskild anmärkningsvärd är att den inträffade ett drygt halvår efter TV2:s tillkomst – det fanns alltså annat att titta på för den som ville. Till saken hör att den förväntade trafikrusningen på de svenska Europavägarna uteblev, eftersom påskfirarna valde att stanna i TV-sofforna.

I memoarboken Minnesluckor – livsstycken och klacksparkar beskriver TV-kommentatorn Lars-Gunnar Björklund hur han och bisittaren – den gamla storbacken – Roland ”Rolle” Stoltz upplevde det enorma suget kring turneringen:

VM-intresset var så pass upptrissat att Rolle och jag inte kunde visa oss på stan utan att det kom fram folk och ville snacka. Jag minns en äldre dam som vände sig till oss och sa: ’Pojkar, hur ska vi kunna få stopp på Firsov [Anatoli Firsov, den sovjetiska storstjärnan, redaktörens anmärkning]?’.

Då skall man emellertid betänka att Björklund och Stoltz själva med största säkerhet var med om att skapa den höga ishockeytemperaturen i landet. Peter Dahlén har nämligen konstaterat att de förmodligen var Sveriges mest populära TV-underhållare över huvud taget vid 1970-talets början. Det fick man för övrigt ”kvitto på” 1972 då Björklund tilldelades Stora journalistpriset för sitt arbete under VM i Schweiz 1971. Att Björklund och Stoltz gick hem i stugorna har Björklund själv förklarat med hänvisning till att de inte sökte kommentera för det fåtal (”några hundra”) som kunde allt om ishockey och självmant såg på TV-sändningarna, utan för alla andra, samt att man såg till att skapa en uppsluppen stämning, där inte minst Stoltz utmärkte sig som en skämtare och slagkraftig sanningssägare.

Hur folkliga Björklund och Stoltz än var är det ändå tydligt att Tre Kronors öde på isen hade direkt betydelse för hur många som följde TV-sändningarna. Sveriges Radios publikmätningar från VM 1971 gör nämligen gällande att båda Sveriges möten med Sovjet och Tjeckoslovakien lockade 4,5 miljoner tittare i åldern 9–79 år, men att ”endast” 3,7 miljoner satt kvar framför TV-apparaterna vid matchens slutskede på grund av att Tre Kronor förlorade (0–8 respektive 1–3). Drygt 800 000 stängde alltså av TV:n eller gick därifrån innan slutsignalerna ljudit. Ett än större publikbortfall noterades vid Sverige uddamålförlust mot Finland (3–4) under VM i Prag året därpå, då ”bara” omkring 2 miljoner av de drygt 3 miljoner som började titta på matchen följde sändningen till slutet.

Från ishockeyförbundets sida verkar man dock inte ha oroat sig nämnvärt över detta, eftersom man menade att det var de verkligt hängivna ishockeyfantasterna som satt kvar och medgångssupportrarna som tappade sugen. Men så tycktes också svensk ishockeysport i stort stå starkare än någonsin. TV:s publikundersökningar visade nämligen att medan Tre Kronors bortamatcher hade en snittpublik på närmare 3 miljoner tittare, samlades ”endast” 2 miljoner svenskar framför TV:n när Sverige spelade bortalandskamper i fotboll. Även när det gällde landskamper på hemmaplan hade ishockeyn en större snittpublik än fotbollen, då Tre Kronors öden följdes av 3,5 miljoner tittare medan ”blott” 2,5 miljoner svenskar såg fotbollslandslagets matcher. I Svenska ishockeyförbundets årsberättelse 1971/1972 konstaterade förbundsordföranden Helge Berglund följdriktigt att ”den stora allmänhetens intresse är alltså större idag för ishockey än för fotboll”. Inom loppet av ett drygt halvsekel hade ishockeysporten därmed förvandlats från en oansenlig nordamerikansk importvara på den svenska idrottsrörelsens bakgård till ett blågult inventarium i folkhemmets vardagsrum.

KÄLLA:. Bilden är tagen ur Lars-Gunnar Björklunds bok Tre Kronor genom tiderna, utgiven av Sportförlaget i Europa, 2002.
0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar