Sveriges första ishockeymatcher mot Sovjet/Ryssland (1954)

Idag börjar ishockey-VM i Köln och Paris, 2017. I öppningsmatchen ställs Tre Kronor mot Ryssland. Första gången som ett svenskt landslag spelade mot ett ryskt var i en vänskapsturnering i Helsingfors, den 31 januari 1954, då Sveriges B-landslag förlorade mot Sovjetunionens nybakade ishockeylandslag med 8-2 (1-1, 3-0, 4-1). Sveriges mål gjordes av Stig Påvels (Leksands IF) och Erik Granath (Mora IK).

Det stora samtalsämnet i Ishockeysverige efter matchen var dock vare sig själva förlusten eller det faktum att det var två dalkarlar som lyckades få hål på Sovjet. Nej, den stora snackisen var motståndarnas, som det tycktes, väldigt bryska spelstil! Konturerna till det delikata passningsspel som sedermera blev Sovjetishockeyns kännetecken gick förvisso redan att skönja, men det som verkligen stod ut i svenskarnas ögon var sovjetspelarnas utstuderat fysiska spelstil.

Nej, den stora snackisen var motståndarnas, som det tycktes, väldigt bryska spelstil! Konturerna till det delikata passningsspel som sedermera blev Sovjetishockeyns kännetecken gick förvisso redan att skönja, men det som verkligen stod ut i svenskarnas ögon var sovjetspelarnas utstuderat fysiska spelstil.

Så här skrev till exempel Svenska Dagbladet dagen efter:

Trots den stora segern övertygade inte det ryska laget helt. Vad som kännetecknar dem och är deras styrka är snabbheten, osjälviskheten och förmågan att alltid leverera pucken till en bättre placerad kamrat. Men inte går det att fortsätta med deras sätt att tackla. Då får de nog hållas rätt mycket i utvisningsbåset, även om dagens båda finländska domare inte fann anledning att köra ut mer än en av dem.

Svenskarna retade sig dessutom på att den sovjetiska lagledningen hade brutit mot regelverket, genom att använda för många spelare i matchen, dvs 16 i stället för det tillåtna antalet 13.

Den första tävlingsmatch som Tre Kronor spelade mot Sovjet/Ryssland ägde rum på Stockholms Stadion, i hemma-VM, den 5 mars 1954. De 16 756 åskådarna bjöds på en målfattig, men hänförande ishockeymatch som slutade oavgjort 1-1 (0-0, 0-0, 1-1). Sverige tog ledningen (1-0) i början av den tredje perioden, genom Gösta “Lill-Lulle” Johansson (Djurgårdens IF), men Viktor Shuvalov höll sig påpassligt framme och kvitterade med ungefär fem minuter kvar att spela.

Denna gång var det långt mer positivt ljud i skällan. Sveriges konung, Gustav den VI Adolf, var exempelvis lyrisk efter matchen, och framhöll i intervjuer att tillställningen gjort ett mycket djupt intryck på honom, trots att sikten begränsats av ihällande snöfall under stora delar av matchen. Den allmänna uppfattningen tycks också ha varit att båda lagen bjöd på en fenomenal uppvisning i konsten at spela vacker ishockey, men att Tre Kronor låg närmast segern.

Sovjetunionen vann dock turneringen och bärgade därmed sitt första VM-guld efter att bland annat ha utklassat de kanadensiska silvermedaljörerna (East York Lyndhursts) med hela 7-2. Tre Kronor slutade trea i turneringen sedan laget gått på en rejäl mina (0-8) i mötet med Kanada.

På YouTube finns en film med levande bilder från VM i Stockholm 1954, som bland annat visar Sovjetunionens framfart på isen.

 

 

2Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar