Tre ishockeyböcker alla ishockeyvänner bör läsa

I säsongens sista avsnitt av C Mores ishockeypodcst, Puckat med Mike Helber och Björn Oldeen, listade vi tre ishockeyböcker som jag tycker att alla ishockeyvänner bör läsa. Listan såg ut så här:

  1. Theo Fluery med Kristie McLellan Day (2011). Playing With Fire. Triumph Books: Chicago, Ill.
  2. Ken Dryden (1983). The Game: A Thoughful and Provocative Look at a Life in Hockey. Macmillan of Canada: A Division of Gage Publishing Limited: Toronto, Ontario.
  3. Roch Carrier (1979). The Hockey Sweater. Tundra Books: Toronto, Ontario.

Barnboken The Hockey Sweater gavs ursprungligen ut på franska med titeln Le chandail de hockey. Precis som i faller med de båda andra böckerna är det dock den första engelskspråkiga utgåvan som anges här. Alla tre titlar har annars givits ut i flera olika upplagor och bör kunna införskaffas genom alla välsorterade bokhandlare i Sverige.

Den som är vill veta lite mer om böckerna kan med fördel lyssna på podcastavsnittet (#32) och klicka på länkarna.

En animerad version av The Hockey Sweater, med författare Roch Carrier som berättarröst finns för övrigt att tillgå på YouTube.

På YouTube finns det även en hel del intervjuer m.m., där Theo Fluery talar om den problematik (missbruk, sexuell övergrepp etc.) som han skildrar i Playing With Fire. Det gäller exempelvis nedanstående föredrag, inspelat vid en konferensen rörande vård av trauman och hjärnskador, i Red Deer, Alberta, 2015.

Den som är nyfiken på Ken Dryden och hans karriär kan med fördel titta på dokumentären Legends och Hockey: Ken Dryden, vilken även den finns för allmän beskådan på YouTube.

https://youtu.be/cZ6vmz2SHJA

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar