TSN:s “ReOrientation” – idrott och homofobi

Den välrenommerade amerikanska sportkanalen The Sporting News (TSN) har producerat en ypperlig dokumentärserie i tre delar om idrott och homofobi. Programledare för TV-serien är Aaron Ward, med 14 säsonger i NHL på meritlistan.TV-serien sändes på TSN tre kvällar i rad, den 15-17 januari, och ådrog sig ett enormt intresse. Det framgick inte minst i de sociala medierna, som med ens svämmade över av lovord för redaktions arbete.

2014-01-23 19.52.51
Ett exempel på alla de tårdrypande Twitter-inlägg som hyllade TSN:s dokumentärserie “ReOrientation”.

Att det rör sig om ett högexplosivt ämne framgår av att redaktionen utan framgång sökte i nio månaders tid med ljus och lykta efter aktiva NHL-spelare som var villiga att ställa upp på en bandad intervju om homofobin inom sporten.

Till slut fick redaktionen napp i form av Los Angeles Kings lagkapten, Dustin Brown, och klubbens dåvarande andremålvakt, Ben Scrivens. Störst intryck gör emellertid den förde detta NFL-spelaren Esera Tuaolo.  Tuaolo berättar ingående och öppenhjärtigt om den enorma rädsla för att bli påkommen som homosexuella som plågade honom varje dag under hans nio år i den amerikanska fotbollens finrum.

Samtliga avsnitt går att finna i sin helhet på TSN:s hemsida.

Avsnitt 1: “The Culture of Casual Homophobia”

 

Avsnitt 2: “The Transition Phase”

 

Avsnitt 3: “The Players Speak”

 

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar