Vi minns Tommy Sandlin (1944-2006), del 2

Nedan följer några av de dödsrunor som publicerades i svenska tidningar efter Tommy Sandlins död, torsdagen den 28 december 2006.

Sandlin var ishockeyns Einstein

“SANDLIN VAR ISHOCKEYNS EINSTEIN” Författare: Pelle Malmberg

Det började lukta vår i Slottskogsparken och på Götaplatsen. Spårvagnarna gnisslade fram och tillbaka och stadens inneställe var Ingos krog. Men trots att Göteborg rustade sig för ljusare tider skulle ishockeyfinalen avgöras.

Året var 1975. Den tredje och avgörande SM-finalen skulle spelas mellan Brynäs och Leksand. Det var tät, tät stämning. På den tiden var det betydligt mer sug kring matcherna mellan dessa lag än i dag. Ofta rådde det hatstämning. En gång åkte jag med Leksands spelarbuss till en match i Gävle och i Hofors, vid OK-macken, började spelarna bli vita i ansiktet av nervositet.

Och inför den här matchen var atmosfären på kokpunkten. När vi, tidningens utsända reportageteam, gick in i hallen flera timmar före nedsläpp hörde vi en röst bakom oss:

– Jaså, det är dalkarlar i stan’.

Dagens Nyheter, fredagen den 29 december 2006.
Dagens Nyheter, fredagen den 29 december 2006.

Där stod Tommy Sandlin och log lite snett. Då var han rekordung tränare i Brynäs och trots att han borde vara ordentligt nervös inför detta kraftprov som förestod var han avspänd och leende. Matchen är klassisk. Det var oavgjort vid full tid och den avgjordes i en förlängning första målet vinner. Den här gången var det Roland Eriksson som blev stor hjälte när han slog in segerpucken. Leksand hade blivit mästare. Igen. Per-Agne “Pära” Karlström, den gamle målvakten, hade som tränare lotsat sina blåvita killar till ännu ett mästerskap. En mycket stor tränare. Nu är “Pära” sen länge avliden. Tommy Sandlin gömde huvudet i händerna när Eriksson klämde in segermålet. Annars rörde han inte en fena.

Sådan var han, Sandlin. Han stod ofta längst bak i båset. Under spelets gång skrek han sällan ut sina order. Han hade vid flera träningar innan match talat om för spelarna hur de skulle agera. Han litade på att de kom ihåg. Han var lågmäld efter den här förlusten mot Leksand. Den kändes. Blytung.

Sandlin var redan då, trots sin relativa ungdom, en erfaren och pålitlig tränare. Han vann framgångar var han än drog fram i Brynäs, MoDo, Björklöven och landslaget. För unga spelare var han en garant för framgång.

Tomas Jonsson, hockeyuppfostrad i Falun, valde MoDo istället för Leksand när han skulle ta språnget upp i högsta hockeysalongen. Det är för att Sandlin finns i MoDo, sa unge Jonsson då, fast han skulle ju återkomma till Leksand efter åren som proffs i Nordamerika.

Tommy Sandlin, som avled i veckan, kallades hockeyprofessorn. Han lät spelarna göra misstag. Så grundlade han sina framgångar. Han var teoretikern. Det går historier om att han gjorde så svåra träningsövningar på isen med landslaget att två stjärnor inte kom ihåg hur de skulle åka utan krockade.

Fast Lennart “Tigern” Johansson, gudabenådad spelare i Brynäs i många herrans år och som människa lika ödmjuk och trevlig som Sandlin, sa när jag träffade honom i Gävle, staden som både Sandlin och “Tigern” älskade så högt, på 80-talet: Sandlin är hockeyns Einstein.

Så var det.

Förstås.

Sandlins filosofi lever vidare

Författare: Anund Nilsson

En av de stora inom Svensk idrott har tyvärr gått bort alldeles för tidigt. Tommy Sandlin har inte bara hållit sig till ishockey utan även många andra idrotters ledare har kunnat tagit del av hans ledarkunskaper. Själv gick han utanför

ishockeyn för att söka
inspiration och nya idéer.
Det som uppmärksammats mest är hans ledaregenskaper och de resultat som han uppnått.
Tommy hade även de sällsynta egenskaperna att kunna omvandla filosofiska tankar till praktisk handling. Hans pedagogiska arbete har varit minst lika värdefullt för ishockeyn.
Förmågan att kunna gå från spelidé via teoritisering till en klar och tydlig metodik för att nå målet kräver god analytisk förmåga och ett skarpt intellekt kombinerat med målmedvetenhet och mod. Man måste
våga bryta mot schabloner, se utvecklingsmöjligheter och prova nytt.
Tommy gjorde det ända från starten till slutet av sin tränarkarriär.
Själv hade jag förmånen att vara med och engagera Tommy för utbildningar som Svenska Ishockeyförbundet anordnade. Det var fantastiskt att se hur han med stor ödmjukhet, noggrannhet och
engagemang tog sig an uppgifterna. Det var inte svårt att bli smittad av hans lidelse för ishockey. Han hade förmågan att lyssna till såväl ungdomstränare som elittränare om deras åsikter gällande träning och ledarskap.
Av de förbundskaptener som vi haft är det utan tvekan Tommy som tillfört utvecklingen och utbildningen av ishockeyn mest. Det är bara Tarasov, Bukac, Kostka samt någon kanadensare och amerikan som ligger i samma division.
Genom Tommys tidiga bortgång missar ishockeyn att fullt ut dra nytta av hans kunskaper.
Familj och vänner
förlorar en omtänksam, ödmjuk och trofast människa, med det stora tomrum som det medför.
Tommy är borta men lyckligtvis, i all ledsamhet, kommer hans tankar, filosofi och kunskaper att leva vidare och utvecklas inom idrotten.

 —

Sveks av vännerna – övergavs av klubben i sitt hjärta – anklagade Brynäs för mobbning

Tommy Sandlin gjorde rekordkarriär när han förde Brynäs till sex SM-guld. Men kände sig de sista åren övergiven av klubben i sitt hjärta. Tränarlegendaren hann aldrig försonas med flera av de andra profilerna och före detta vännerna i Brynäs.

Tommy Sandlin dog som en av svensk ishockeys största genom tiderna. På meritlistan finns fantastiska sju SM-guld och ett VM-guld.
Sandlins stil som tränare väckte beundran – men också andra känslor.
Han fick sparken som tränare 1996.
I en känslosam intervju med Expressen 1999, sa Sandlin.
– Brynäs har utsatt mig för ren förföljelse och mobbning.
Klubben hänvisade till arbetsbrist när Sandlin tvingades lämna sin fasta anställning 2001 efter att ha varit tjänstledig i flera år.
De starka viljorna var för många bland profilerna.
Konflikterna blev allt värre från början av 90-talet. Det handlade inte om någon enstaka person.
Före detta spelare hade blivit ledare och drog inte längre jämnt med sin gamle tränare.
Landslagsstjärnan Inge Hammarström berättar att grupperingarna växte sig starka när Sandlin återvände efter en sejour i Tre Kronor och Björklöven i början av 90-talet.
– Det blev helt fel när han kom tillbaka till Brynäs då. Då hade han blivit större och vissa journalister kallade honom professor och det var ju fel.

“Har inte pratat på 15 år”
Landslagsläkaren Lennart Hovelius var ordförande i Brynäs elitkommitté när han förlorade en maktkamp med Sandlin.
I dag vill han inte uttala sig om den tiden. Hustrun Inga-Lill:
– De har inte pratats vid på 15 år.
Tidigare NHL-stjärnan Willy Lindström lämnade Brynäs samtidigt som Hovelius 1992.
– Vi hade olika synpunkter på hockeyn. Jag tyckte att hans var helt fel. Bland annat ville han inte lyssna när vi förklarade att det var viktigt med ekonomin, säger Lindström.

Kände sig utfryst av klubben
Sandlin tog ett SM-guld till 1993, men fortsatte att väcka olika känslor.
Björn Osbjer var ordförande i Brynäs och var med och sparkade Tommy Sandlin 1996.
Tommy hade sin speciella ledarstil och körde alltid sitt race. Det ledde till interna konflikter. Men jag hade den största respekten för honom som person och vi kom bra överens.
Åren därefter kände sig Sandlin allt mer sviken av klubben och de före detta vännerna i klubben.
När Brynäs vann SM-guld 1999 var Sandlin fortfarande anställd i klubben, men kände sig så utanför att han sa:
– Det känns faktiskt som om jag är i krig med Brynäs. Jag litade på klubben, men den har svikit mig.
Tommy Sandlin är en av Brynäs mest älskade genom tiderna.
Men han kom aldrig tillbaka till klubben i sitt hjärta.
TURERNA I BRYNäS – FRåN GULDGLäDJE TILL BITTERHET
Guldåldern. Leder Brynäs till fem SM-guld, varav tre i rad från 1970-73, och gör laget till decenniets talets överlägsna dominanter. Lämnar klubben för Modo 1977 och leder dem till viktoria 1979.
Återkomsten. Kommer tillbaka till Gävle och gör ingen besviken. Tar nytt SM-guld 1993 innan relationerna försämras med Brynäsledningen. Situationen blir till sist ohållbar.
JANUARI 1996. Tommy Sandlin sparkas som huvudtränare i Brynäs efter en tids djupa meningsskiljaktigheter mellan honom och ledningen.
JULI 1996. Tommy Sandlin väljer att stanna i klubben, men tvingas ned till juniorlaget.
APRIL 1998. Efter en framgångsrik tid får han ett erbjudande han inte kan motstå. Sandlin tar tjänstledigt från Brynäs och tar över som huvudtränare i Mora.
OKTOBER 2001. Brynäs vill inte ha tillbaka sin framgångsrikaste tränare genom tiderna. De väljer att nobba honom för gott.

Sandlins var ovärderlig – Hockeyprofessorn hyllas av kollegor

Sverige har förlorat en tränarlegendar. Nu hyllas Tommy Sandlin av sina hockeykollegor. Han betydde oerhört mycket för utvecklingen av svensk ishockey, säger Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson.

Han ledde Brynäs till sex SM-guld, Modo till ett. Han är den ende som tjänstgjort som förbundskapten för Tre Kronor i två olika sejourer. I Wien 1987 förde han landslaget till det första VM-guldet på 25 år. Meriterna talar sitt tydliga språk. Tommy Sandlin var en av svensk hockeys främsta hockeytränare genom tiderna. Det är också före detta kollegor till Sandlin rörande överens om. VM-guldet 1987, det är en av Tommy Sandlins största bedrifter inom svensk hockey, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Fakta:

Röster om tränar-legenden Tommy Sandlin

Det är en stor tränare som gått bort. Han var seriös och hans noggrannhet var hans varumärke. Han ritade upp sin linjer och gick sällan ifrån dem. Tommy Sjödin, 41, backveteran i Brynäs.

Han har betytt jättemycket. Han var min första tränare när jag kom till Brynäs 1970. Han var en otroligt bra tränare. Börje Salming, 55, hockeylegendar.

Han var en av de största. Han har haft oerhörd betydelse för mig och för svensk hockey. Vi kallade honom lilla professorn . Hockeyn betydde allt för honom. Curre Lindström, 66, före detta förbundskapten.

Jag är jättetagen av hans bortgång. Han har betytt jättemycket för mig och för hela föreningen. En stor förlust. Michael Sundlöv, 41, sportchef och före detta målvakt i Brynäs.

För svensk hockey är han väl en av fyra, fem som har betytt mest. Det tycker jag definitivt. Mats Näslund, 47, före detta förbundskapten.

En legendarisk och en alldeles förträfflig tränare. En pionjär inom svensk hockey som förde hockeyn framåt. Rolf Lassgård, 51, skådespelare och Brynässupporter.

Jag saknar Tommy både som kusin och som hockeyprofessor, men just nu är mina tankar mest hos Birgitta och barnen. Lasse Sandlin, 63, sportkrönikör och kusin till Tommy Sandlin.

En stor visionär är borta Tommy Sandlin 1944-2006
– Hockeyprofessorn Tommy Sandlin död – svensk idrott en skapande ledare fattigare

Med Tommy Sandlin mister svensk ishockey en av sina allra största ledare. Inte bara en god istränare har gått ur tiden, utan också en visionär i en hockeyvärld som blir allt hårdare och mer kommersiellt inriktad.

Han bemötte mig som han ville bli bemött själv: med respekt och med ödmjukhet.
Tidigt på torsdagsmorgonen dog Tommy Sandlin i sömnen i sitt hem i Gävle. Sandlin hade i förra veckan förts till sjukhus för hjärtproblem. Han skrevs dock ut och firade jul med sin familj.

Ålder: 62 år.

Familj: Hustrun Birgitta, barnen Tomas, Lena och Lotta samt fyra barnbarn.
Yrke: Hockeytränare.
Tränarkarriär: Gävle GIK 1969, Brynäs 69-77, Modo 77-83, Tre Kronor 78-80, Björklöven 83-86, Tre Kronor 86-90, Björklöven 90-91, Brynäs 91-96, Brynäs jun 97-98, Mora 98-00, Leksand 2000-01, AIK 2002, Trondheim 04-05.
Meriter: VM-guld med Tre Kronor 1987, OS-brons -80, -88, EM-guld 1987, bragdguld 1987, SM-guld med Brynäs 1970, -71, -72, -76, -77, -93 och med Modo -79.
0 Fakta
Perspektiv | Sandlin
Som tränare fortsatte och förädlade Sandlin den modernisering av den svenska ishockeyn som Arne Strömberg inlett, och genom åren ledde han inte bara Brynäs – han vann sju SM-guld – till stora framgångar utan också Tre Kronor.
1987 var Sandlin och Curre Lindström de “nödlösningar” som, efter en dramatisk VM-turnering i Wien, erövrade Sveriges första VM-guld på 25 år.

När Tommy Sandlin inledde sin tränarbana på 60-talet var han den yngste tränaren på elitnivå någonsin i svensk hockey. Men trots sin ringa ålder ledde han Brynäslaget till närmast ofatt-bara framgångar, en era i svensk hockey. Sandlin gjorde det med en kompisattityd till spelarna, en attityd som inte skall förväxlas med kryperi och undfallenhet, Sandlin sammanfattade sina tankar i boken Bjud på dig själv. Han skrev att “jag ser mina spelare i första hand som människor, i andra hand som ishockeyspelare”. Och vidare: “En tränare kan lägga upp träningen bra och en coach kan lägga upp ett bra spelsystem, men detta kan aldrig till fullo utnyttjas om inte ledaren skapat en miljö där det tas hänsyn till organisationens samtliga individer. Först då vågar alla ta fram en ärlig strävan att sätta sin förmåga på prov och åstadkomma något bra.”
Råd att ta till sig i dagens
samhälle.
Sandlin levde som han lärde. För mig personligen, som jobbar med hockey nära nog varje dag, var Sandlin ett undantag i en värld där människor i hans position ibland tycker att de kan kosta på sig att vara arroganta och otrevliga. Inte Tommy Sandlin. Han mötte mig och mina kollegor som han ville bli bemött själv: med respekt och med ödmjukhet.
En egenskap att uppskatta.
Tommy Sandlin utvecklade och förädlade sin tränarfilosofi under ett långt liv i hockeyns tjänst. Men han formades under 60-talet. I en krönika i tidningen Hockey – den krönika som skulle komma att bli hans sista – berättar Sandlin om sin stora inspirationskälla: den sovjetiske tränarlegendaren Anatolij Tarasov som uppmanade Sandlin att läsa böcker som vidgade hans horisont, ut över hockeyns. Ostrovskijs ryska revolutionsroman Hur stålet härdades och en populärutgåva av Karl Marx Kapitalet var steg på vägen i Sandlins utveckling.

I krönikan beskriver han också hur han skräms av den allt mer kallhamrade kommersialismen inom
hockeyn. Sandlin, aldrig samhällsfrånvänd, konstaterar att “Elitidrott är Big Business” men att man inte får glömma bort moral och visioner. Han skickar med läsarna ett par visdomsord:
“Det är bra att ha pengar
så att man kan köpa saker
som går att köpa för pengar.
Men det är mycket bättre
att inte förlora sådant som
inte går att köpa för pengar.”

Under alla sina år har Tommy Sandlin som kanske ingen annan idrottsledare, alla kategorier, i Sverige förmått klä sina tankar i ord av närmast poetiskt snitt.
Som, till exempel, hans syn på ledarskap:
“Inte en specifik kunskap
Det är ingen vetenskap
Det är en skapande konst
Med ett fullständigt
känslomässigt engagemang
som skapar en genuin känsla
för verksamheten,
och dess individer.”

Till sin sista dag var Tommy Sandlin en skapande och känslomässig ledare.

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar