Vy från sargkanten

Ishockeyrinken har inte alltid ringats in av en sarg, i alla fall inte en sarg i den mening som vi lägger i ordet idag. I Montreals fashionabla inomhusanläggning Vicoria Skating Rink, där den moderna ishockeysporten sägs ha tagit form vid mitten av 1870-talet, användes exempelvis länge decimeterhöga trälister (liknande dagens bandysarg) för att märka ut spelplanens yta.

När historiens första EM-turnering avgjordes 1910 (i den schweiziska vintersportorten Les Avants) byggdes rinken upp utanför spelarhotellet. I stället för en monterbar sarg avgränsades planen med vanliga snöhögar, något som vållade irritaion bland deltagarna, så till vida att den ena änden av planen var avsevärt mycket bredare än den andra.

I Sverige uppfördes den första stationära sargen med dagens gällande mått (lägst 1,17 meter och högst 1,22 meter) på Stockholms stadion lagom till VM-turneringen i februari 1949. Innan dess var det den låga, monterbara bandysargen som användes vid ishockeyspel i Sverige. Bilden visar hur det kunde se ut.

Källa: bilden är hämtad från den förträffliga historiska avdelningen på Hammarby Hockeys hemsida.

 

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar