Hockeyisten Laddar

“Vilda Väsby” 30 år

Väsby IF, säsongen 1986/1987. Källa: Personligt arkiv.

I dagarna är det 30 år sedan Väsby IK överraskande kvalificerade sig för den svenska Elitserien i ishockey – och därmed blev ”Vilda Väsby” med hela Ishockeysverige. Inför säsongen (1986/1987) var det inte mycket som tycktes tala för klubben – snarare tvärtom: ekonomin var körd i botten, spelartruppen anonym och organisationen bristfällig så till vida att man inte hade någon som kunde arbeta för att öka inkomsterna. Föreningen saknade faktiskt ordförande helt och hållet så sent som strax före säsongens första nedsläpp, då den gamle trotjänaren Stigbjörn Eriksson tog på sig uppdraget som en ren nödlösning.

Inte heller nämndes Väsby i förhandssnacket som någon av de division I-lag som kunde tänkas aspirera på en Elitserieplats, där i stället de hårdsatsande storklubbarna AIK, Rögle BK och Västra Frölunda lyftes fram som givna kandidater till avancemang av en enig expertkår. Att Väsbyledningen själv stack ut hakan före säsongsstarten och slog fast att lagets mål faktiskt var en play-off-plats verkar för övrigt ha gått de flesta ishockeykännare förbi, även när det begav sig. I fackorganet Hockeys genomgång av serierna inför den stundande säsongen kommenterades exempelvis inte Väsby IK:s uttalade målsättning ens med ett ord, så liten notis tog man uppenbarligen om saken.

Inom klubben förefaller man dock ha känt en växande tilltro till det egna lagbygget. En starkt bidragen orsak till detta var att Väsbycoachen, Anders Sörensen, tagit hjälp av den svenske tränarlegendaren, Verner Persson, i arbetet med säsongsplaneringen. Tillsammans kom Sörensen och Persson att lägga upp ett med tidens mått mätt stentufft försäsongsträningsprogram, som inleddes redan i början av april, det vill säga nästa direkt efter säsongsavslutningen 1985/1986. En grundbult i träningsupplägget var Perssons tanke att det gick att pricka in en formtopp under den kritiska delen av seriespelet.

– Visst fick jag och Sörensen 100-procentig utdelning. För det första vill jag peka på grabbarnas attityd. De hade en positiv inställning, där fanns inga fixstjärnor och inga bortskämda typer. Många av spelarna hade fått kicken från storklubbarna och ville nu visa att dom inte var så dåliga. Revanschlustan vara alltså stor i det här manskapet”, konstaterade Persson strax efter att Elitserieavancemanget var klart.

Persson formulerade också en slagkraftig devis som spelarna tog till hjärtat:

– Du orkar dubbelt så mycket som du själv tror och fem gånger så mycket som din mamma tror.

Den hårda träningen gav uppenbarligen även utdelning. Höstens spel i division I västra följde det sedvanlig mönstret: AIK och Hammarby tog de två topplaceringarna som innebar avancemang till HockeyAllsvenskan efter jul, medan Mora IK först framstod som den främste aspiranten till fortsättningsseriens enda play-off-plats. Efter juluppehållet började dock Väsby  visa framfötterna efter att ha bland annat utklassat Mora med hela 10-1 på bortais! Laget vann annars nästa alla tredjeperioder under säsongen, vilket pekar på att laget sannolikt var bättre grundtränat än deras konkurrenter.

Väsbys framfart tycks även ha underlättats av att lagets slagkraft underskattades bland motståndarna. Efter att Väsby IK besegrat storfavoriten Västra Frölunda i Skandinavium med 5-4, 15 sekunder in i sudden death, i den första matchen i play-off 1 kritiserades hemmatränaren, Thommie Bergman, för att ha tagit alltför lätt på uppgiften. Bergman lovade emellertid bot och bättring till returen, men fick snart äta upp sina ord efter att göteborgarna utklassats med solklara 6-1 på bortais.

Samma mönster gick igen i play-off 2, där Hammarby IF besegrades med 3-2 i förläggningen av den första matchen. Söderbröderna slog sedan tillbaka Väsby IK med 6-2 i det andra mötet, varvid i princip hela Ishockeysverige började räkna ut uppstickarna från Upplands Väsby. Om något verkar detta dock bara ha sporrat Väsby-spelarna ännu mer, vilka sades spela som i trans i den tredje och avgörande matchen där de fullständigt körde över Hammarby med 7-2. Därmed hade Väsby också oväntat kvalificerat sig för Kvalserien till Elitserien – och i rikspressen kallades klubben nu genomgående för ”Vilda Väsby”.

I Kvalserien ställdes Väsby IK mot division 1-kollegorna Västerås IK och Örebro HC samt Elitseriens jumbolag, Modo Hockey. Medan MoDo snabbt visade sig vara vida överlägsna sina motståndare kämpade de övriga lagen om den andra och sista Elitserieplats som stod på spel ända in på mållinjen. Kvalseriens slutomgång gick av stapeln måndagen den 23 mars 1987, då Västerås mötte MoDo i Rocklundahallen samtidigt som Örebro tog emot Väsby i Vinterstadion.

Låt oss rekapitulera dramatiken minut för minut:

19.00 0-0 i båda matcherna. Västerås är i Elitserien.

19.30 Håkan Persson ger Väsby ledningen med 0-1. I detta läge är Väsby i Elitserien.

19.58 Västerås Ronny Hansen gör 1-0 till Västerås. Västerås är åter i Elitserien.

20.00 Per Bergman gör 0-2 till Väsby, varvid Väsby har petat ner Västerås från Elitserieplatsen ånyo.

20.02 Västerås gör 2-0 mot Modo, genom Joakim Lundholm. Västerås återerövrar Elitserieplatsen.

20.07 Väsby gör 0-3 (Mikael Winneroth) och seglar än en gång upp på den hett eftertraktade andraplatsen i Kvalserien.

20.15 4-0 till Väsby genom Magnus Andersson. Väsby ser ut att gå mot en säker seger och har Elitserieplatsen inom räckhåll.

20.50 Peter Berntsson gör 1-4 till Örebro. Plötsligt är det nerv i matchen igen.

20.55 Peter Berntsson gör 2-4 och Örebro börjar vädra morgonluft.

20.59 Ulf Sandström gör 2-1 till MoDo, men Västerås är fortsatt i förarsätet.

21.02 MoDo gör 2-2 genom Ulf Ödmark. Väsby är åter igen två i Kvalseriens tabell.

21.15 Slutsignalen ljuder för matchen Örebo-Väsby. Väsby klarar 2-4, trots att Örebro tryckt på hårt på slutet.

21.18 Full tid i Västerås och resultatet 2-2. En förläningsperiod på 5 minuter följer.

21.25 Övertidsperioden mellan Västerås-Modo är slut. Resultatet 2-2 står sig. Väsby har lyckats med det till synes omöjliga uppdraget att kvalificera sig för Elitserien säsongen 1986/1987.

– Minuterna på isen i Örebro, medan vi lyssnade på Tommy Engstrands radioreferat från Västerås, var nog de längsta vi upplevt, sade Väsbytränaren Anders Sörensen till den anstormande pressen när allt väl var avgjort. Det är lätt att förstå varför!

Väsbys sejour i Elitserien blev bara ettårig. Laget trillade ur högsta serien lika snabbt som det gått upp, efter att ha bärgat endast 3 poäng på hela säsongen. Än idag lever dock minnet av “Vilda Väsby” kvar inom svensk ishockey som ett hjärtknipande exempel på att även småklubbar mot alla odds faktiskt kan ta sig hela vägen in i sportens finrum.

Källor i urval: Hockey, Nr. 8 1986; Svenska Dagbladet, onsdagen den 25 mars, 1987; Årets ishockey 1987.

 

 

 

 

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar