“Med klubba och puck” – Radiotjänsts och Svenska Ishockeyförbundets ishockeyskola 1945-1946

Källa: Röster i radio, nr 46, 1945, s. 8.

Vintern 1945-1946 sände Radiotjänst (nuvarande Sveriges Radio) en programserie vid namn Med klubba och puck. Vad det handlade om var en ishockeyskola, särskilt riktad till landets ungdomar, framtagen i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet. Programserien var den första idrottssatsning i sitt slag och blev omedelbart en stor succé, vilken kan sägas ha bäddat för ishockeyns verkliga genombrott i landet i och med Stockholms-VM 1949.

Den stora belåtenhet som Svenska Ishockeyförbundets företrädare kände inför satsningen framgår av följande rader, saxade ur förbundets åderberättelse 1945-1946:

“Det var med både tillfredsställelse och glädje som styrelsen mottog Radiotjänsts erbjudande om en 10-minuters programpunkt i veckan för ishockeypropaganda och ju längre säsongen fortskred desto bättre kunde radiopropagandans effektivitet konstateras.  Dagligen inströmmade hundratals förfrågningar från olika håll i landet, varför styrelsen gick i författning om utgivandet av en särskild propagandaskrift i massupplaga. Det är styrelsens uppfattning att just denna radiokurs är orsaken till att så många nya föreningar beslutat sig för att uppta ishockey. Radiokursen utarbetades och regisserades av förbundssekreteraren Sten Ahlner, som vid utsändningarna assisterades av f.d. och nuvarande elitspelare” [Svenska Ishockeyförbundets verksamhetsberättelse 1945/1946, Stockholm, s.2-3].

Radionslagen ackompanjerades även av en artikelserie med illustrationer och skriftliga instruktioner, publicerade i Radiotjänsts egen tidning, Röster i radio. Bilden demonstrerar hur  tacklings- och klubbteknik lärdes ut till kursdeltagarna.

ANMÄRKNING: Det var genom min kollega, sport- och medievetaren Peter Dahlén, som jag först fick nys om Med klubba och puck. Peter har även ett opublicerat artikelmanus om radiokursen liggande i byrålådan. Förhoppningsvis får han snart tid att färdigställa artikeln så att den kan tillgänglig för allmän läsning.

0Shares
Tobias Stark
tobias.stark@lnu.se

Lämna ett svar